Κραυγή απόγνωσης για άπορους μαθητές

Λευκωσία: Γονείς και εκπαιδευτικοί έφτασαν στο σημείο να βάζουν λεφτά από την τσέπη τους για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των μαθητών που χρειάζονται οικονομική στήριξη. Τα ταμεία πολλών Συνδέσμων Γονέων έχουν στερέψει λόγω του αυξημένου κόστους για παροχή προγεύματος και απευθύνουν έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας να βοηθήσει άμεσα.

Ο πρόεδρος των οργανωμένων γονιών Δημοτικής Εκπαίδευσης, Χρύσανθος Πιερή, περιέγραψε μια απελπιστική κατάσταση. Είπε ότι αρκετοί Σύνδεσμοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν αντέχουν το οικονομικό βάρος το οποίο ολοένα και μεγαλώνει.

Σε δηλώσεις στον «Φ» είπε ότι μήνα με τον μήνα αυξάνονται οι μαθητές που χρήζουν στήριξης και αποκάλυψε ότι υπάρχουν παιδάκια του Δημοτικού, που φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν τα ίδια ένα σάντουιτς. «Έχουμε περιπτώσεις μαθητών που δεν έχουν να φάνε και το λένε», σημείωσε και αναφέρθηκε σ’ ένα πρόσφατο περιστατικό όπου ένα αγοράκι είπε στον δάσκαλο πως οι γονείς του δεν έχουν λεφτά για φαγητό και το συμβούλευσαν να ζητήσει από το σχολείο. Ο κ. Πιερή διευκρίνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που βοηθά και η Εκκλησία, σε τοπικό επίπεδο. «Και πάλι, όμως, δεν είναι αρκετό». Ήδη, συμπλήρωσε, μέλη Συνδέσμων και δάσκαλοι συνεισφέρουν από τα εισοδήματά τους για να καλυφθούν οι τρύπες, υποδεικνύοντας ωστόσο, πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος, ότι έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από την έναρξη της χρονιάς. Ερωτηθείς ποιο είναι το κόστος για τους Συνδέσμους, ο πρόεδρος των γονιών εξήγησε ότι με βάση σχετική έρευνα του Υπουργείου Παιδείας περίπου το 9% των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χρειάζεται οικονομική στήριξη. Με δεδομένο, όπως είπε, ότι ο μαθητικός πληθυσμός ανέρχεται στις 50.000, τα επηρεαζόμενα παιδιά φτάνουν τα 4.500 περίπου. Πρόσθεσε ότι δαπανώνται γύρω στα τέσσερα ευρώ την ημέρα ανά μαθητή, για παροχή προγεύματος (σάντουιτς, νερό και χυμό). «Αν τα υπολογίσει κανείς, θα δει ότι χρειάζονται €18.000 ημερησίως ή €90.000 κάθε εβδομάδα». Ο κ. Πιερή ανέφερε ότι σε μερικές μέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/122256/kravgi-apognosis-gia-aporous-mathites